Пред неколку дена во Народниот Музеј во Кикинда, Србија започна изложбата на дела кои базично се дефинирани како улична уметност и вообичаено може да се сретнат на улица.
Една од идеите на организаторот (senph42) за оваа изложба е тоа да уличната уметност го заземе своето заслужено место во изложбените простори како и класичната уметност.

На неговиот повик за учество се имаат пријавено street art уметници од повеќето делови на планетата така оваа изложба има интернационален карактер.
Меѓу другото уште една изложба за мене надвор од грaниците на нашата држава за која сум поприлично среќен и благодарен. Организаторот има направено прекрасна селекција на авторите и делата кои ги презентира и да, изложбата ќе биде отворена т.е. е отворена во наредниве две недели во просториите на музејот.

Одличен постер за изложбата во прилог и исто дел од зборовите кои организаторот ги споделува за оваа изложба.



S3T ART je grupna izložba preko 15 umetnika iz zemlje i inostranstva, koji svoje radove predstavljaju prvenstveno u javnim prostorima. Ulična umetnost pored tradicionalnih grafita-murala obuhvata i slike izrađene pomoću šablona, kao i nalepnice, plakate, video projekcije, instalacije i druge intervencije u javnim prostorima. Ovi radovi su često reakcije na aktuelna dešavanja, ili su u bliskoj interakciji sa svojim okruženjem. Oni su u većini slučajeva postavljeni bez dozvole, ali su mnogo prihvaćenije nego "tradicionalni" grafiti.
Cilj ove izložbe jeste da predstavi radove lokalnih umetnika kao i njihovih kolega iz više od 10 zemalja sa četiri kontinenta, i da dokaže da iako su ove slike, nalepnice i plakati pre svega namenjeni za izlaganje na ulicama, isto tako se uklapaju i u tradicionalni izložbeni prostor.

Učesnici: A1one(IRI) Enzo(SRB) KihuPotru(MKD) Lexie69(SRB) Madaras(HUN) Nerd(USA) Reik(SRB) Riseone(UK) Senph42(SRB) Shyeone(GER) Snow(KEN) Stelleconfuse(ITA) Strifu(ITA) Tona(GER) Tony(SRB)

senph42 web page
senph42 twitter
senph42 Flickr



Bookmark and Share


edit post
Related Posts with Thumbnails

facebOOk_ing IN.the bOOkface

videos from dokufest, BYF & future shorts

Loading...