Басна

Posted on 3:17 PM, under

Еден човек од низок раст рече: " Јас сум согласен на се`, само кога би бил повисок за барем една педа".

Само што го рече тоа, кога гледа - пред него стои волшебничка.

- Што сакаш? - го праша волшебничката.

А човекот од низок раст стои и од страв неможе да каже ништо.

- И? - рече волшебничката.

А човекот од низок раст стои и молчи.

Волшебничката исчезна.

Точаш човекот од низок раст почна да плаче и да си ги гризе ноктите. Отпрва ги изгриза сите нокти на рацете, а потоа и на нозете.Читателе, размисли околу баснава, и нема да ти биде сеедно.

Данил Хармс
- од " Старица и други раскази", издание на Темплум


- The goal of realistic image synthesis: an example from photography
L. Stroebel, J. Compton, I. Current, and R. Zakia. Photographic Materials and Processes, Boston: Focal Press, 1986

...

И јас си помислувам на басната на Хармс, веќе неколку пати денес.

На волшебството кое ќе му помогнеше да го постигне тоа што сака.
И на стравот за соочување со својата цел.

Можеби е подобро да даваме голови без да ги посакуваме, отколку да навиваме за победа, на игра без предвреме направена стратегија.

А може и да се прошетаме во природа, под рака со човекот со низок раст.
Можеби само да не понесе по патеката на волшебничката. Или само да ја видиме.

А дали би го посакале дијалогот со Неа, од Некого зависи.

Господине Хармс?
...или да грицкаме нокти?Bookmark and Share


edit post

0 Reply to "Басна"

  • Related Posts with Thumbnails

    facebOOk_ing IN.the bOOkface

    videos from dokufest, BYF & future shorts

    Loading...