Тоа е универзалната животна енергија, силата која го произведува и оддржува целиот живот во космосот. Зборот е јапонски и е составен од два збора #REI што значи универзален, безграничен аспект на таа енергија и #KI што значи витална животна сила која тече низ се' што е живо.

Карактеристики на реики енергијата:

 • Реики делува секогаш за доброто на примателот;
Реики никогаш не делува негативно. Со таа енергија никогаш на никого нема да наштетите.
 • Реики не може да се злоупотреби;
Универзалната животна енергија дејствува секогаш на начин својствен единствено на неа. Таа едноставно не може на друг начин. Реики секогаш го поттикнува светлото и љубовта во нас.
 • Реики секогаш делува на решавање на причините на проблемот;
Кога ќе дојде до тоа да исчезнат симптомите на некое заболување после Реики третманот, тоа се случува како последива на тоа што Реики дејствува директно на отстранување на причината поради која настанала болеста, а не само на елиминирање на последиците.
 • Реики делува на сите нивоа;
Бидејќи Универзалната животна енергија доаѓа од највисокото ниво каде е праизворот на целиот живот, та на својот пат до материјалното ниво ги решава сите проблеми на сите нивоа кое се наоѓаат помеѓу. Ги руши сите блокади кои постојат.

Реики секогаш делува целовито. Тоа во себе ги вклучува сите нивоа на постоење. Реики се стреми да ве доведе како целина во рамнотежа и хармонија. Реики давателот служи како канал, и тој не ја дава својата сопствена енергија. И додека служи како канал на реики енергијата помага во хармонизирањето на друго лице, тој воедно и самиот сбеси се јакне и хармонизира. Реики енергијата од друга страна си пронашла пат до областа која е најпотребна. Реики очигледно има многу поголема мудрост од нашата сопствена, затоа што таа знае што, кога и каде му треба на примателот кој ја прима таа енергија.

Особено чувствителните луѓе често пати го доживуваат како љубов. Љубовта секогаш е онаа сила која не води до соединување со целокупната креација каде се знаењето и мудроста, творештвото, блаженството и исполнувањето. Реики ни помага повторно да го пронајдеме патот до таа целина и здравје. Затоа реики е исцелителска метода во најширок поим.

Реики енергијата позитивно делува и на физичкото и на психичкото здравје и при тоа:
 1. Помага кон природното самоисцелување (лечење);
 2. Создава предуслови за лечење на сите болести;
 3. Го витализира духот и телото;
 4. Повторно го воспоставува духовниот баланс;
 5. Дејствува на сите нивоа: телесно, духовно, емоционално и душевно;
 6. Ги урамнотежува телесните енергии;
 7. Ослободува од ментални и духовни блокади и помага во целосно опуштање;
 8. Го чисти телото од наталожените токсини;
 9. Го зголемува имунитетот;
 10. Ги отстранува напнатоста, незаинтересираноста, сомнежот и обесхрабреноста;
 11. Помога да се отфрлат огорченоста, критицизмот, грижата на совеста и животните стравови;
...

(not the same article)
Electromagnetic Energy Work

Reiki is an ancient Japanese healing art which involves the Universal Energy as well as combined energy fields from the practitioner and client. This Universal energy is the very same energy which we breath each day other wise known as our “Life Force”. Internal electrical energy, which sustains and nurtures our entire being and all living things, is constantly moving and changing at cellular level. Consequently, when our energy field is low or blocked, we become more vulnerable to feeling stressful which often results in poor overall health. Prolonged periods of this condition can be destructive to our physical, mental and emotional health. All of these conditions are relieved through energy work.

Reiki energy healing is done for the purpose of clearing and balancing our body’s electrical circuits (the meridians), energy centers (the charkas) and electro-magnetic field (the aura - our energy field). As the energy field becomes more balanced, the body is able to support its own healing process. In turn, the body begins releasing unwanted stress, toxins and disease.

This non-invasive, wholistic therapy benefits all levels of healing from the physical, mental and emotional to spiritual. During a Reiki treatment, the recipient may feel a gentle electrical sensation (tingling) or emanation of heat from the practitioners hands. Proper technique involves the practitioner positioning their hands just above the body to better facilitate the movement of energy. In turn, the recipient’s energy field begins to balance which increases relaxation of the mind and body. This deep state of relaxation enhances the healing process and can be complimentary to any alternative or conventional healing methods. Reiki can be used to reduce pain and stress as well as other various emotional disturbances such as anxiety, fear, and phobia. Reiki not only treats the symptoms but assists the client in addressing the root causes of their illness. Often during a session, the client releases both emotional and physical stresses on the body.

Reiki can help create a heightened sense of intuition and most important, provide a greater understanding of one’s emotional behavior which offers self-control. This awareness often brings inner peace, optimism and a higher self-esteem. However, the greatest gift that Reiki offers is the ability to learn Reiki for your own self correction, balancing and healing.Bookmark and Shareedit post

На последниот ден од месец Октомври имав прилика да бидам присутен преку live streaming на прославувањето на 10 роденден на lyrikline коe се одржа во Берлин и на која со својата поезија се претстави нашиот поет Никола Маџиров. Како цело настанот беше организиран на највисоко ниво. Беше покриен со twitter профил преку кој комуницираа со твитер заедницата и информираа за редоследот на поетите, исто така имаше отворена chat room (соба за комуникација) каде секој од поетите после читањето имаше прилика да комуницира со луѓето што го следеа настанот преку интернет. имавме можност да поставуваме најразлични прашања на кои добивавме директни одговори од самите автори. Светлината во салонот кај што се одржувањше настанот беше пријатна и изборот на музиката која одеше пред почетокот на настанот и на крајот исто така.

Самиот редослед на авторите компонираше прекрасна мелодија од многу јазици кои стануваа едно со душата на поезијата. Имаше претставување на автори чиј јазик мене ми беше непознат, но во продолжение имав прилика да разговарам со самите автори и да разберам која е содржината на нивната поезија.

На настанот се појави плејада на високо реномирани и познати поети меѓу кои: Nicole Brossard (1943 Québec) – Babangoni wawa Chisale (1981 Malawi) – Elke Erb ( 1938 Deutschland) – Bei Ling (China) – Nikola Madzirov ( 1973 Makedonien) – Thomas Möhlmann (1975 Niederlande) – Remi Raji (1961 Nigeria) – Daniel Samoilovich (1949 Argentinien) – Lutz Seiler (1963 Deutschland).

Никола се претсави со дел од неговите последни напишани дела кои сигурно ќе се појават во неговата најнова збирка поезија. За време на неговото претставување на streaming каналот се појавија многу Македонци кои го поздравија и беа горди дека се дел од еден ваков настан на кој Македонец успеа да не наежи на сите до еден со зборовите и тонот со кој ја интерпретираше неговата поезија. Се подигна духот на сите и коментарите и комплиментите на момент ја засенија другата публика која се обидуваше исто така да даде позитивни коментари на англиски.

Ја поздравувам организацијата на lyrikline.org и се надевам во иднина на многу успешни реализирани настани како овој од нивна страна.
lyrikline.org е платформа на интернет на која е достапна поезија која можете да ја примите преку аудио запис или да ја прочитате на мајчиниот јазик на кој е напишана или пак преку најразличните преводи. Во моментот lyriline.org претставува 600 поети, 5500 поетски дела, 50(!) јазика и 6600 преводи на над 49 јазика.

Една од песните со кои се претстави Никола Маџиров:

ПРЕД ДА СЕ РОДИМЕ


Улиците беа асфалтирани
пред да се родиме и сите
соѕвездија веќе беа формирани.
Лисјата гниеја
до работ на тротоарот.
Среброто црнееше врз
кожата на работниците.
Нечии коски растеа низ
должината на сонот.

Европа се обединуваше
пред да се родиме и косата
на една девојка спокојно
се ширеше врз површината
на морето.


Никола Маџиров е роден 27.05.1973 во Струмица. Објавува поезија, есеи и преводи. За поетската збирка Заклучени во градот (1999) ја добил наградата за дебитантска книга Студентски збор, а за Некаде никаде (1999) наградата Ацо Караманов. Во 2004 година ја објавува збирката собрани песни Во градот, некаде. За поезијата од неговата поетска книга Преместен камен (2007) ја добива европската награда Хуберт Бурда, која се доделува на автори родени во Централна и Источна Европа. Исто така е автор на хаику збирката Асфалт, но небо.Неговата поезија е преведена на осумнаесет јазици и објавувана во избори и антологии во земјава и странство. Координатор е за Македонија на интернационалната поетска мрежа Lyrikline. Според неговата поезија снимени се два краткометражни филмови во Софија и Загреб. Бил учесник на повеќе интернационални поетски фестивали и добитник е на неколку меѓународни признанија и стипендии (KultuKontakt; Internationales Haus der Autoren Graz; LiteraturHause NÖ). Живее и работи како уредник, книжевник и преведувач.

сликите во текстот се дела на Ване Костуранов.
- Portrait of a poet, 2009, 40 x 75 cm, acrylic on canvas
- In between, 2009, 50 x 50 cm, acrylic on canvasBookmark and Share


edit post
Related Posts with Thumbnails

facebOOk_ing IN.the bOOkface

videos from dokufest, BYF & future shorts

Loading...