Како дел од почетната програма на Балканскиот Младински Фестивал, и како дел од програмата на short-term EVS волонтерите пред хотелот Сандански се случи flash mob перформанс во кој волонтерите споделија со локалното население неколку важни теми. Темите беа презентирани преку заледении фотографии на теми кои се атрактивни во активното општество.
Започнаа со рушење на јазичните бариери кога сите застанати во круг комуницираа секој на сопствениот јазик. Мелодична линија на неразбирлив јазик кој се рабира единствено кога се визуализираат физиономиите и гестикулациите. Помогна во разбивањето на тивката атмосфера и во создавањето на колективна енергија за изразување. Преку претходно замислен концепт се покажуваа фотографски композиции на моменти на дискриминација, различност, будење на еколошката свест и презентирање на процесот на рециклирање на пластични шишиња. Размена на искуство, запознавање нови пријатели, комуникација преку слики и гестови.

Отварањето на вратите на демократијата, прифаќање на младите со различн ставови и визии, креирање на универзално општество во кое се интегрирани сите начини на дејствување во процесот на ослободување од различни предрасуди и стереотипи.

Чекорите во рециклирање покажано во неколку слики кои како целина го демонстрираат процесот. Дијалог за отворена соработка во иднина, прифаќање на сите нови идеи кои се двигатели во животот на младите.

Како цело перформансот помина одлично, локалното население покажа интерес кон темите и начинот на приоѓање и анализа на топици кои како содржина се многу атрактивни. Концепирано во 40-тина минути, со многу акција, смеа и насмевки. Премногу сум задоволен од целата реализација.
English version of the text here!Bookmark and Share


edit post

1 Reply to "Flash Mob “INt(h)egrati.ON”"

 • Wences on September 7, 2009 at 1:58 PM

  Hola!
  Estoy colgando en la web una blognovela: El fin del mundo. Si te apetece, me gustaría que le echases un vistazo y me dijeses qué te parece. Gracias.
  http://findestemundo.blogspot.com

   
 • Related Posts with Thumbnails

  facebOOk_ing IN.the bOOkface

  videos from dokufest, BYF & future shorts

  Loading...